chorwacja-wakacje2021

Kuchnia chorwacka jest jak sama Chorwacja: bogata w swojej różnorodności i ciekawa. Czerpie z natury to, co najlepsze. Urzeka kolorami i zaskakującymi połączeniami.Tutaj każdy region może się poszczycić swoimi własnymi, unikalnymi potrawami.Ze względu na rozległe wybrzeże, wiele tradycyjnych przysmaków przyrządza się tu z ryb i owoców morza, jednak równie popularne są tu dania mięsne, a także sery.Jeśli mowa o kuchni chorwackiej, to nie można nie wspomnieć również o winie. Podobnie jak w przypadku potraw, w każdym regionie napotkamy lokalny gatunek wina, którego na próżno będziemy szukać w europejskich sklepach – trafia tylko do lokalnych winiarni.W tradycyjnej kuchni chorwackiej mieszają się wpływy włoskie, węgierskie, austriackie i tureckie. Choć wiele dań można znaleźć w każdym zakątku Chorwacji, to jednak w każdym regionie różnią się one między sobą, czy to sposobem przyrządzania, czy też smakiem.Potrawy dalmatyńskie to przede wszystkim ryby, owoce morza, zioła i oliwa z oliwek. W Zagrzebiu główne tradycyjne dania zawierają najczęściej mięso, warzywa korzeniowe i kapustę.Istria słynie z zupy fasolowej i fuzi – typowego dla tego regionu makaronu.Z kolei Slawonia to region, którego mieszkańcy lubują się w daniach z wieprzowiny, a najbardziej popularną przyprawą jest tu czerwona papryka.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl